Správa
Súťaž Mladý ekofarmár
Informácia o súťaži
Na základe poverenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Stredná odborná škola, Kušnierska brána 349/2 Kežmarok v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania ako odborného garanta je realizátorom 14. ročníka celoslovenského kola súťaže Mladý ekofarmár. Teší nás, že celoslovenské finále tejto peknej a zaujímavej súťaže pre žiakov stredných odborných škôl sa už po tretíkrát vracia pod Tatry.
Celoslovenské kolo sa uskutoční v dňoch 25. – 27. marca 2013 na Strednej odbornej škole, Kušnierska brána 349/2 v Kežmarku v objektoch na Pradiarenskej ulici a v priestoroch Poľnohospodárskeho družstva podielnikov v Kežmarku za účasti víťazov krajských kôl z celého Slovenska a hostí z partnerskej školy z českého Lanškrouna.
Cieľom tejto súťaže je rozvíjať tvorivé odborno-teoretické vedomosti budúcich absolventov o zložení, získavaní a spracovaní mlieka a praktické zručnosti v štyroch súťažných disciplínach. Prvú časť tvorí 30-minútový vedomostný test, pozostávajúci z tridsiatich otázok, ktorý dokonale preverí teoretické vedomosti súťažiacich.
V degustačných skúškách súťažiaci – degustátori ochutnávajú a vizuálne posudzujú päť druhov mliečnych výrobkov a určujú, o ktorý mliečny výrobok ide. Súťažiacim komisia predloží kravské, ovčie a kozie mlieko a vzorky plnotučného, polotučného a odstredeného mlieka. V tejto časti súťaže súťažiaci ešte stanovujú senzorické vlastnosti surového kravského mlieka, či je mlieko kvalitné, alebo je narušené, napr. maštaľnou vôňou, zvodnením či krmivom a následne ho zatriedia podľa znakov kvality.
V chemickom laboratóriu pri laboratórnych skúškach surového kravského mlieka sa určuje správna merná hmotnosť mlieka, stanovuje sa kyslosť mlieka titračnou metódou a N–testom sa dokazujú produkty zápalu vemena v mlieku. Na základe reakcie mlieka s chemikáliami súťažiaci rozlíšia, či mlieko pochádza od chorej alebo zdravej kravy.
Záverečná časť, praktická, prebieha v skorých ranných hodinách v dojárni, kde sú súťažiaci hodnotení zo zručností pri dojení dojacím strojom a dodržiavania zásad hygienického programu získavania mlieka. Študenti si ale svoju kravu nemôžu vybrať. Odborná komisia im ich prideľuje postupne, ako dojnice prichádzajú do zariadení určených na dojenie mlieka V tejto časti súťaže nezvíťazí ten, kto nadojí najviac mlieka ale získava body za prípravu dojnice a dojacieho zariadenia a správny postup vo všetkých fázach.
Prosíme Vás o spropagovanie a podporu tohto zaujímavého a nie každodenného podujatia, o ktorom by široká verejnosť mohla byť informovaná, nakoľko súťaž o mlieku ako jednej zo základných potravín v živote človeka je iba jedna a koná sa raz do roka.
Ak si napriek zaiste aj iným pracovným povinnostiam nájdete priestor na návštevu nášho podujatia, bude to pre nás veľkým potešením a budeme Vám veľmi povďační za podporu pri výchove mladých poľnohospodárskych odborníkov a propagácii.
Tešíme sa na Vašu účasť a ostávame s pozdravom
Mgr. Ján Angelovič, zástupca riaditeľa školy
- Súbory:
Program_sutaze_2013.doc755 K